Keuzes

Ben jij iemand die altijd precies weet wat ie wil of heb je dat soms ook, keuzestress.

Wat is het soms lastig hè, kiezen tussen het een of het ander. Sommige mensen hebben er totaal geen last van, die doen gewoon, a of b, links of rechts en zien wat er na komt. Voor kleine en voor grote dingen.

Maar ik hoor en herken van veel anderen die ik spreek dat het voor hen niet zo is. Niet alleen de mensen die ik nu ontmoet, de reizigers, nee ook de mensen die een carrière proberen te vinden of in hun dagelijks leven tegen van alles aanlopen. Lees ook over ons millennials, de generatie Y. Levend in een tijd met veel prikkels, een enorme diversiteit aan dingen die voor bijkomen, informatie van over de hele wereld. Een groot walhalla aan opties, en dat betekent keuzes. En dat grote walhalla is er eigenlijk voor iedereen, jong en oud. Is het dan wel zo’n feest? Of een al keuzestress.

Bij een keuze die relatief klein is, bijvoorbeeld welke pizza je wilt eten die avond, valt het wel mee. Maar de grotere keuzes in je leven, die breken je soms bijna de kop. Is het wel het juiste om te doen, is het goed of fout en vooral natuurlijk de fameuze “wat als..”

Wat als ik dit kies en dat niet doe? Wat als ik er later achter kom dat de keuze toch niet goed uitpakt? Wat als…

Kijk ik naar mijn eigen leven is het wel iets wat mij regelmatig puzzelt. Want hoe weet je nou of je de juiste keuze maakt? We kunnen dat eigenlijk niet weten, we kunnen op voorhand niet weten of een keuze goed of fout is. Maar dat is misschien juist ook wel het positieve. Stel je voor dat je alles al zou weten, dan wordt kiezen misschien nog moeilijker. Nu maak je tenminste een keuze vanuit jezelf, misschien met een inschatting van wat komt. Die kun je dan tenminste 100% zelf maken, zonder beïnvloed te zijn door alles wat er na komt.

Wat minstens zo interessant is, is dat je zelf invloed hebt op of een keuze goed of fout wordt en voelt. Twijfel je tussen twee toffe jobs en kan je moeilijk een keuze maken? Luister goed naar je intuïtie en volg je gevoel. Diep van binnen weet je het. Ook als er allerlei rationele toekomstige waarheden achter kunnen liggen, eigenlijk weet je vanuit je gevoel wel wat je echt wilt doen. En is je keuze dan gemaakt, focus je dan hier ook op dat is belangrijk om uiteindelijk de keuze de juiste keuze te laten zijn. Haal eruit wat er in zit, geniet van het ontdekken en wat het je oplevert en kies van daaruit weer de volgende stap.

Stel je voor, even in het beeld mijn huidige leven, je kiest ervoor om van het gebaande pad af te gaan, je baan op te zeggen en te gaan fietsen. Een grote ontdekkingstocht naar het pure leven, naar en met jezelf. Als je dan steeds blijft denken wat als ik het nou niet had gedaan, of wat als ik nu mijn toekomst vergooi, dan blijf je bezig met van alles en vergeet te leven in de keuze en te genieten van wat die je brengt. Dan kun je letterlijk kilometers fietsen en figuurlijk totaal geen meter opgeschoten zijn.

En ja soms moet je even een stukje terug om weer hernieuwd vooruit te gaan. Ik had het laatst nog in een tunnel in Italië, niet voor fietsers zo bleek. Dus of ik wilde of niet de politie gaf aan, zoek een andere weg. Dat betekende de berg op en weer af en soms zijn dat stevige passen die je moet nemen. Een mooie metafoor. Hier op de fiets leer ik in ieder geval dat het hoe dan ook het beste gaat in zijn vooruit, en dat meen ik. Het is bijna Cruyffiaans. Maar zo simpel is het eigenlijk, toch?

En dat is denk ik ook zo in het leven. Kies en beweeg, ga door, ga voort. Soms even stil om te genieten van wat is, je hoeft niet altijd direct door en van daaruit weer verder. Niet teveel achterom kijken, geen spijt, nergens voor nodig. Dat is groeien en ontdekken en leven.

Door de focus te leggen op de gemaakte keuze en je niet te laten afleiden naar het wat als of hoe zou het nu zijn geweest als, kan je er zelf voor zorgen dat het positief uitpakt.

Ik denk dat eigenlijk iedere keuze op deze manier positief is en goed zal uitpakken, maar lastig vind ik het af en toe zeker. Herken je dat? Of doe jij dat anders?

De keuze die ik heb gemaakt om alles achter te laten en voor het onzekere te kiezen was voor mij geen gemakkelijke. Verre van zelfs en soms dan dwaal ik nog weleens af. Denk ik terug en dan ga ik toch de “wat-als-kaart” spelen. Ik weet dat het suf is en wat schiet ik daar nu mee op? Helemaal niets. Denk eens na verandert het iets? Nee, helemaal niets. Het is als achteruit proberen te fietsen en dat werkt niet. Dus probeer dit soort gedachten uit te schakelen. Beter focus je je met volle verstand en gezonde moed op de toekomst die je keuze voor je mogelijk maakt. Wees nieuwsgierig naar wat die je gaat bieden.

Ik probeer mijzelf dat dus ook aan te leren. En op deze manier maak ik mijn keuzes zo langzamerhand al wat gemakkelijker zowel groot als klein.

Kortgeleden kreeg ik zomaar een ontzettend toffe job aangeboden. In het zuiden van Frankrijk zou ik 3 maanden locatiemanager kunnen zijn voor een reisorganisatie. Mijn bedrijf heet niet voor niet Just in travel, natuurlijk met de kwinkslag naar mijn naam, maar ik wil er echt ook meer mee doen.

Het leek dan ook bijna een geschenk uit de hemel en vooral een gemakkelijke keuze. Want hierdoor zou ik minimaal 3 maanden onderdak hebben, 3 maanden inkomsten, relevante ervaring opdoen en dus weer een plus op mijn CV. Eigenlijk drie dingen die zo lijkt het toch zouden doen besluiten om de keuze te maken.

En toch ja, je raadt het al, mijn keuze viel anders uit. Ik kies opnieuw voor de onzekerheid.

Waarom? Simpelweg door toch eerlijk naar mijn gevoel te luisteren, iets knaagde iets voelde toch niet goed en zei me doe het niet. En ik heb mezelf beloofd te luisteren naar die intuïtie en mijn gevoel, omdat ik geloof dat ik dan nooit een foute keuze kan maken. Omdat het een oprechte keuze van binnenuit is. Wat het verder ook zal brengen.

Er was van alles wat me probeerde tegen te houden, in mijn hoofd. Mijn budget slinkt enorm, ik ben nu al meer dan 6 maanden onderweg en het gaat zo hard dat ik het waarschijnlijk nog slechts een aantal maanden ga volhouden op deze manier. En dan toch kiezen voor die onzekerheid? Ja, toch wel.

En natuurlijk schiet het af en toe nog wel door me heen als ik op de fiets zit. Was het nou de juiste k.. . Ik schud het van me af en kijk vooruit en geniet. Meer en meer. Van de kilometers, van de prachtige wegen, van de steile klimmen langs de kust en de adembenemende uitzichten. Van de lekkerste espresso als je stopt en van de zon op mijn gezicht als ik even stop om een meegebrachte focaccia op te peuzelen. Dat is ook er alles aan doen om te voelen dat het de goede keuze is. Genieten van het nu. Ik weet dat er nieuwe uitdagingen aankomen, ik geloof in wat ik doe en ik ben vrij om te doen wat ik wil. Zo is het, het fietsen en tegelijkertijd een hele mooie metafoor voor het leven.

Je bent uiteindelijk zelf degene die een keuze de juiste maakt. Ik geef de “wat-als” geen kans meer, ik focus me op het nu en denk “en dan”.

Het volgen van je eigen pad gecreëerd door je eigen keuzes. Met soms die verdomd lastig te weigeren afslagen, of die ingewikkelde kruispunten met het lijkt wel tig-keuzes , of de simpele rechts of links. Zowel links of rechts brengt je ergens naar toe en van daaruit kun je weer verder. Ongetwijfeld de moeite waard. Ik ben benieuwd, hoe maak jij je keuzes?

Recente berichten