Het bereiken van de top!

Het bereiken van de top.

Is deze titel niet eigenlijk een metafoor, een zin reflecterend op ons leven?

Het lijkt erop of we allemaal streven naar het hoogste, het hoogst haalbare.

Wat is dat dan eigenlijk? Goede vraag, ik heb er niet echt een antwoord op.

Ik ken wel het gevoel van iets wat je behaalt door jezelf te triggeren en te challengen om wat jij denkt dat hoogst haalbaar is te behalen. Dat betekent ook het gevecht met jezelf durven aangaan en jezelf tegenkomen, de confrontatie die soms best heftig kan zijn.

En wat een gevoel van overwinning als het lukt, dat voelt als de top bereiken, jouw persoonlijke top.

Een mooie reflectie in meerdere opzichten op wat is nodig is om de top te bereiken vind je in hiken, het wandelen en klimmen in ruige gebieden. Ik heb er inmiddels mijn werk van gemaakt. Tijdens de tochten die ik met Dolomites Travel organiseer is hiken de manier om de wereld in dit noordelijke deel van Italië te ontdekken. En ik krijg er nooit genoeg van.

Het begint met het stellen van je doel, zodat je weet wat je wilt bereiken.

Die top, zie je die daar die hoge berg? Ja die berg daar gaan we vandaag omhoog en staan we over een paar uur op de top lachend en genietend van het memorabele uitzicht. Als je er vanuit het dal naar kijkt is het niet te geloven dat je überhaupt die top kunt bereiken. En juist daarom is het ook zo gaaf om het te doen. Niets mooier dan een foto van mij of

een van mijn gasten lachend bij het bordje van 3000m of hoger of staand voor een meer dan grandioos uitzicht. De beloning, de ontlading.

Op de foto zie je niet en kun je niet weten dat daarvoor een helse wandeling heeft plaatsgevonden. De Dolomieten kent de steilste en ruigste bergen van Europa, er is niet zomaar een makkelijk pad omhoog. Om op de top te komen betekent het dat je je zwetend soms vloekend en tierend omhoogloopt, klimt en soms bijna letterlijk op handen en voeten.

Ik ken het zelf natuurlijk ook, ik hike en fiets veel en ben inmiddels wel wat gewend, maar ook blijf ik mezelf tegenkomen. Ik vind het mooi om hierover na te denken en ook met mensen die ik begeleid op te reflecteren en hen vooral te stimuleren.

Je voelt je benen vollopen, zwaarder en zwaarder worden, de echte fietser herkent het. Die tas die je vanmorgen op je rug hebt gehangen was toch maar een kilo of 5? Na een aantal uren voelt die tas alsof je iemand op je rug naar boven tilt.

Dat windje wat je vanmorgen nog als prettig ervaarde blaast nu als een woeste storm door je haren en doet je rillen van de kou hier boven de boomgrens is het toch andere koek.

Het zijn momentopnames tijdens je tocht. Maar ik weet uit ervaring en hikers en fietsers zullen het herkennen, het hiken van Alpine toppen of het beklimmen van zware colls op de fiets is tijdens de rit of hike hele stukken helemaal niet prettig. Het is afzien, naar de kloten gaan, stoempen, blik op oneindig, doorgaan. Waarom doen we het dan toch? Wat triggert ons?

Het is het gevoel van het bereiken van de top, het bereiken van je gestelde doel, dat maakt dat je gaat.

Waar je eerst nog in de verte keek naar de top van de berg reikend tussen wat verdwaalde wolken en dacht dit gaat hem toch nooit worden, sta je even later stralend en met een machtig gevoel te genieten van een ongekend en magnifiek uitzicht. Het is pure emotie, kick en trots. En ja dat lekkere Italiaanse broodje met verse salami wat ik nog in mijn tas blijkt te hebben, dat smaakt nu ongekend lekker. Beloning voor de rit.

Het hiken van een berg, wat als je het ontleedt eigenlijk een simpel voetje voor voetje lopen is, kan dus ook een behoorlijke reflectie geven op ons leven. De macht van de natuur voelen en je daartoe zien te verhouden, geen geplaveide wegen, nee de berg dicteert hoe je kunt gaan. Het doet een appèl op jou, op wat je kunt, durft, ziet, hoe je je weg weet te vinden.

Daarom raad ik het ook iedereen aan, even weg uit je normale en drukke bestaan. Stap in een uitdaging in deze wereld van ruige bergen, steile hellingen, dichte bossen en kraakheldere stromen en voel weer waar jouw basic- kracht vandaan komt. Vind wat maakt dat jij gaat, waar je vertrouwen vindt om altijd vooruit te kunnen puur in jezelf in diverse omstandigheden. Ik zorg voor de veilige routes en de opbeurende tik op de schouder als ik zie dat je het zwaar hebt, de helpende hand als het nodig is. Je zult zien dat jij zelf, jouw mentale weerstand, maakt dat je je linkervoet en je rechtervoet steeds weer vooruitzet. De energie in jouw benen en lijf maakt dat je steeds de pedalen weer rond krijgt en de steile hellingen opzwoegt. En boven daar wacht je een dikke vette high five, you did it, you made it! Jouw wilskracht en jouw persoonlijke power bracht je naar boven.

Durf jij het aan om jezelf uit te dagen? Jezelf te leren kennen, zoals je dat niet eerder hebt gedaan? Een investering in jezelf. Een die je helpt bij het realiseren van je persoonlijke doelen en uitdagingen.

Degenen die je voorgingen kunnen het beamen, dat wat je hier leert en ervaart maakt je sterker, steviger en wendbaarder vanuit een ijzersterk vertrouwen in jezelf, waar je hierna ook gaat.

Ik verwelkom je graag in dit prachtige World Heritage gebied!

You ain’t have seen nothing yet!

Justin Wevers

Dolomites Travel

Coach/trainer

Recente berichten