Cinque Terre

Cinque Terre,Corniglia vanaf de fietsTjonge Italië daar is het toch altijd lekker weer? Zeker zo net na de paasdagen?

Nou daar was ik dus even hardhandig achter gekomen dat dat niet altijd het geval is en was.

2 weken verblijf ik nu in dit mooie land maar tot nu toe zijn de dagen meer gevuld met stromende regen dan met een stralende zon. Maar goed wat niet is kan altijd nog komen!


Ik wou jullie graag meenemen naar mijn ervaring van het bekende gebied "Cinque Terre".

Voor mij een droombestemming waar ik als kleine jongen al heel graag eens naar toe wou.

Ik kwam na een lange regenachtige en zware dag door de bergen aan op mijn camping in Levanto.

De camping genaamd Acqua Dolce middenin het centrum van het levendige Levanto.

Zo op het eerste gezicht met de stromende regen wist ik niet zo goed wat ik ervan moest denken, maar dat zal snel veranderen.

Levanto is een ontzettend leuk en vriendelijk plaatsje het beschikt over een knus centrum en een mooi strand.


Levanto centrum

Je kan hier op iedere hoek wel een lekkere espresso scoren en s ‘avonds je buikje vol eten met een goede Pizza of een lekkere Focaccia of zijn die meer voor in de middag?

Ik genoot zelf van een lekkere Pizza bij Pizzeria Bruna gelegen in het centrum en meer dan de moeite waard! Even onze vrienden van Tripadvisor erbij pakken of Google maps en succes gegarandeerd vergeet niet te reserveren want dat is hier wel nodig.

De prijzen van een lekkere pizza liggen tussen de 5 & 8 euro keurig dus.

En voor 5 euro scoor je een lekker 0,5L karafje huiswijn erbij Salute.


Pizzeria Bruna

Na deze pizza was mijn gemoedsstand alweer een stuk beter en liep ik in de nog steeds striemende regen richting mijn kletsnatte tentje, tja op een begeven moment zit droog inpakken er gewoon niet meer bij.


De nacht was fris en regenachtig maar de volgende morgen veelbelovend.

De camping ontwaakt en op de achtergrond hoor je de kerkklokken van Levanto al hoewel achtergrond ze staan bijna naast de camping. Overigens misschien de eerste nacht storend maar hierna wen je er snel aan en het doet niets af aan deze top camping.

De voorzieningen zijn echt subliem bij het betreden van de toiletten en douches gaat er zelfs een muziekje aan, en de beetje campingfanaat weet ook dat de grote boodschap op de vroege morgen soms best luid kan zijn dus een muziekje erbij altijd handig en rustgevend ;)


De camping is voor vele een ideale uitvalsbasis voor Cinque Terre je rijdt namelijk met de trein binnen een kleine 15 minuten naar de eerste van de 5 plaatsjes en de andere zijn allemaal binnen het uur te bereiken.

Tijdens mijn verblijf stond het vol met onze Oostelijke buren ze hebben namelijk een 2 weken durende paasvakantie, dat betekende dus ook hoogseizoen voor de prijs, 16 euro was ik kwijt voor mijn kleine tentje en mijn fiets niet goedkoop maar ook niet extreem en kwalitatief was deze camping het zeker waard. Het personeel was ook uiterst vriendelijk en ik kon zonder problemen een stoel krijgen zodat ik s ‘avonds een prutje kon klaarmaken bij me tentje genietend van de ondergaande zon!

Bij deze genoeg over de camping een zeer positieve ervaring en een aanrader voor ieder die van kamperen houdt of het nou met camper of tent is.


Nu door naar Cinque Terre , ik had gelukkig bijtijds gelezen dat de Cinque Terre Express te vergelijken is met de metro in London.

Het is een ware attractie niet omdat de trein zo mooi is of de rit zo fantastisch je zit namelijk het grootste gedeelte in tunnels maar voor het bezoeken van een van de 5 plaatsjes.

Dus ik besloot om met mijn strijder aka buffel de fiets te gaan , het beklimmen van het Cinque Terre gebied moet best te doen zijn toch?


Fietsen in Cinque Terre

Dus vol goede moed vroeg op de fiets wat bananen , focaccias en genoeg water ingeslagen en on the move. Nou het was een behoorlijke onderneming kan ik je vertellen.

Ik begon met het plaatsje Vernazza en schrok me best een hoedje van de kleine steile wegen die je naar beneden brachten ik wist natuurlijk die moet ik later ook weer omhoog, a fijn..

De omgeving is overigens fantastisch en het weer was top ,heerlijk dus en de wegen zijn enorm stil zelfs in het weekend. Campers kunnen er niet rijden omdat het te steil is en parkeren met de auto is bijna niet te doen waardoor de meeste dus kiezen voor de trein.

Hierdoor is fietsen hier een bijzondere ervaring, je conditie moet wel top zijn maar het is de inspanning meer dan waard.


Toen ik dichter bij het centrum kwam zag ik plots het treinstation niet te missen de wachtrij bij de Vliegende Hollander in de Efteling is meestal korter.

Dit bevestigde mijn opgedane informatie en ik was blij op mijn tweewieler te zitten.

Door de enorme drukte had het plaatsje ook meer weg van een themapark dan een klein romantisch Idyllisch Italiaans plaatsje, misschien had ik hier 10 jaar geleden moeten zijn?

Toch is het zeker weten een bijzonder mooi dorpje hoor , don’t get me wrong!

In het haventje “zoek een plaatsje in de zon , waar je zo gezellig zit” en me focaccia en banaan smaakte nog vele malen beter dan normaal. Even een plaatje geschoten en hup op naar de volgende!

Druipend van het zweet kwam ik aan in Corniglia dit was een mooie benadering via de weg kom je namelijk van bovenaf het plaatsje in waardoor je een mooi vergezicht op het plaatsje hebt, leuk zie foto Corniglia!

Corniglia


Een kleine wandeling door de nauwe straten en een verse Espresso erin en weer in het zadel richting Manarola.

Misschien wel de bekendste van de 5 in ieder geval de meest gefotografeerde.

Ook hier heb je vanuit fiets perspectief een mooi zicht op.

Maar ook hier werd helaas weer duidelijk dat de charme van de plaatsjes toch iets minder is met de enorme drukte.


Groepen Chinezen en Amerikanen struinen je voorbij en toen ik iemand van deze groep hoorde zeggen dat de Focaccia’s lekker zijn maar een laag boter nodig hebben viel me mond open van verbazing , vaffanculo dacht ik bij mijzelf!

Snel weer opgezadeld en door naar de laatste van de 5.

Riomaggiore probeer het eens hard en echt Italiaans uit te spreken woow klinkt dat lekker he?

Mocht je trouwens niet op de fiets zijn dan raad ik aan om van Manarola naar Riomaggiore te lopen de Via Dell Amore, de weg van de liefde dat verklaart ook direct waarom ik dit pad niet nam.

Let wel op dat je van tevoren even google checkt of dit pad geopend is.

Sinds de aardverschuiving en modderstromen in 2011 kan het pad bij minder weer tijdelijk gesloten zijn. Google is your best friend.

Na een kleine wandeling besloot ik snel op te stappen om voor het donker terug te zijn want die bergwegen wil je nou niet bepaald in het donker op fietsen. Zie je de weg ?fietsen door de Cinque Terre


Puffend kwam ik ruim 2 uur later weer aan in Levanto en sloot ik de dag af met een lekkere Gelato in de ondergaande zon een mooi einde van een mooie dag!

He mis ik er nou niet een zal de echte oplettende lezer denken? Ja heel goed chapeau!

Ik mis het meest westelijk gelegen plaatsje en dus het dichtst bij Levanto gelegen: Monterosso Al mare.

Je kan namelijk vanaf Levanto een mooie hike maken richting dit plaatsje.

En dat stond dus op de planning voor de volgende dag. Lekker even de beentjes rust geven en een dagje niet fietsen.

Op me Crocs liep ik met me rugtasje om richting het pad en na een kleine 2 uur klimmen kwam ik aan in Monterosso al mare, hier even op het strand genoten van me meegebrachte lunch.

De hike was waanzinnig maar behoorlijk pittig ik twijfelde even om de trein terug te nemen zeker ook omdat ik erachter kwam dat Crocs toch niet de meeste ideale wandelschoenen zijn helaas heb ik als reizende fietser niet veel meer schoeisel tot mijn beschikking.

Toch besloten om de hike ook weer terug te maken, een klim omhoog zoals nooit te voren maar moe en voldaan kwam ik weer terug op de camping.


Cinque Terre kan worden afgetikt.


Eindconclusie? De plaatsjes zijn fantastisch enorm mooi maar enorm druk echt enorm druk.

Ik hoorde van andere campinggasten dat ze in de trein echt hutje mutje stonden.

Mijn tip? Plaats je tentje of camper in Levanto op de camping of boek een leuk hotelletje doe dit ook in Levanto alles is hier stukken goedkoper dan in de plaatsjes van de Cinque Terre zelf.

Ga of ‘s ochtends enorm vroeg of tegen het eind van de de dag met de Cinque Terre Express.

En voor de sportievelingen? Pak de fiets voel je je s ‘avonds weer een stuk minder schuldig als je die lekkere pizza naar binnen werkt en afsluit met een Gelato, want een pittige fietsdag of dagen worden het zeker! En maak de hike van Levanto naar Monterosso want deze is meer dan de moeite waard.

Je kan vanaf het strand de hike beginnen en volgt simpelweg de rood witte strepen, niet te missen.

En voor de fanatieke onder ons loop hem ook weer terug of pak toch lekker het treintje!


Pizzeria Bruna: https://www.tripadvisor.nl/Restaurant_Review-g580223-d2483492-Reviews-Bruna-Levanto_Italian_Riviera_Liguria.html


Camping Acqua Dolce: http://www.campingacquadolce.com/index.php?lang=nl
Safe Travels,

Justin Travel!

Recente berichten