Familie in Portugal?

Het leek bijna een Portugees familiebezoek, mijn verblijf op Quinta do Crastro gelegen een kleine 10km van Marco de Canaveses,


Gulmaraes, wat een fijne plek en prachtig eigenlijk onontdekt stadje, de moeite waard om te bezoeken. Ik heb er genoten en toch na een paar dagen kriebelt het weer, ik wil de natuur in. Ook omdat ik nog wat van het weer wil profiteren, het is nu nog te doen de nachten rond 0 graden, veel kouder is niet aangenaam en de dagen worden ook hier in Zuid-Europa korter. Om 5 uur is het pikdonker.

Airbnb is ook hier een prima zoekmachine, ik vond een leuke Cabin, of zoals ze hier zeggen Cabana in de omgeving van Marco de Cavanes, zo’n 65 kilometer landinwaarts van Porto.


De recensies van deze Cabana zijn lovend en er wordt vooral geschreven over hoe enorm vriendelijk en warm de eigenaren zijn, ik ben benieuwd en wil het zelf graag ervaren. Even contact gelegd en hup gelijk 4 dagen boeken, het lijkt me een fantastische plek.

En dat is ook zo, wat een pareltje. Op Airbnb is vermeld dat er in de directe omgeving, zeg op loopafstand geen noemenswaardige plaatsen aanwezig zijn, alleen wat losse huizen. In een van die huizen zou een minimale supermarkt zijn. Voor mij als reiziger met de fiets handig om te weten. Loopafstand betekent hier al snel een flink aantal kilometers en dan vaak ook nog berg op en af. Twintig kilometer fietsen voor wat boodschappen vind ik zelfs niet logisch en een beetje zonde dus op de heenweg via Marco de Canavases. Daar een grote tas volgeladen met van alles en nog wat. Hier moet ik het toch een dag of 4 mee vol kunnen houden.


Overigens best een gedoetje zo’n grote tas boodschappen mee sjouwen, haha, fiets zit al vol dus waar laat je het.. gewoon on top.

Rolando en Dulce, de eigenaren van deze prachtige plek, zorgden persoonlijk voor een echt warm welkom. In persoon en bijzonder hartelijk, of ik misschien eerst een warme douche wilde na een dag fietsen of eerst een rondleiding? Ik had er zin in en voelde me prima dus genoot van hun verhalen over deze unieke plek. Het is duidelijk ze zijn er heel trots op, 70.000 m2 oftewel een aardig stukje grond en doordat het hoog ligt en glooiend is lijkt het nog vele malen groter. Er is aan alles gedacht om het verblijf van de gasten te veraangenamen.

Ik verbleef in de Cabana, een enorm smaakvol ingerichte kleine cabin met een knusse slaapkamer die prima voldoet voor 1 pers of een stel. Ik vond de cabin zelfs erg romantisch wat mijn Tinder gebruik deed stijgen, maar daar in de middle of knowwhere weinig succes dus bleef het tweepersoonsbed voor mij alleen.


In de kleine woonkamer staat een mooie kachel met twee lekkere relax stoelen ernaast waardoor je heerlijk met een muziekje op kan genieten van de warmte die van het kacheltje afkomt. Voetjes omhoog, wijntje erbij..feels like home.

Bij aankomst wordt het genot verhoogd door een lekkere port en wat huisgemaakte koekjes. Portugal at its best.

Buiten op de knusse veranda hebben ze een geïmproviseerde keuken geïnstalleerd waar ik s avonds heerlijk kon kokkerellen en de grote bbq gebruikte om lekker een vuurtje te stoken als een soort extra open haard. Lekker warm daardoor.

Tijdens de rondleiding ontmoette ik twee andere gasten op het terrein. Een vriendelijk jong stel uit, ja ja je raadt het niet Nederland. Wat een geluk. Lekker Nederlands praten en ervaringen delen. Carlijn en Robiel, het Nederlandse stel nodigden mij uit om gezellig met hen samen te eten die avond. Vis op het menu, want ja met een heus getoeter en ge tingeling was net de visboer in een kleine Pick-up het terrein opgereden. Allemaal verse vis. Jammie. Sardientjes, heerlijke zeebaars, alles vers in de kar en voor een prikkie.

Samen met Carlijn en Robiel genoot ik van de Portugese wijn, het heerlijke eten en speelden we ouderwetse Hollandse spelletjes als galgje en boerenbridge. Heerlijk om hun verhalen te horen en de mijne te vertellen. Dan is even gezelschap gewoon weer heel fijn.

..Het mooiste van Rolando & Dulce, de eigenaren, vind ik de passie waarmee ze hun enorme erf runnen en wat een prachtige plek ze ervan hebben gemaakt. Gewoon samen en er alles voor doen om het de gasten naar de zin te maken.

Rolando vertelt graag en vol emotie hoe hij deze plek heeft gekocht en hoe hard ze hebben gewerkt om het tot dit paradijsje te maken. Enorm leuk om te horen en zo ga je de plek nog meer waarderen. Wat een invulling van puur leven. Dulce is echt de zorgzame lieve dame die komt checken of alles goed gaat en je graag laat mee proeven van haar heerlijke kookkunsten. Zo kreeg ik op dag 2 een heerlijke verse pan huisgemaakte soep. Puur leven voor hen is delen, met anderen van dat wat goed is.

Ook kwam ze als ik 's avonds bij Carlijn & Robiel zat vragen of ze anders alvast het kacheltje zou aansteken zodat ik straks in een lekkere warme cabana zou binnen komen. Super attent he.


Ze beschikken overigens over 3 Airbnb plekken. Een ervan is de leuke knusse cabana. Deze ligt iets achteraf, naast de paarden. Hierdoor heb je heerlijk de rust en om je heen heb je eigenlijk alleen maar natuur en de dieren. Er is een hele dierenschaar, met hen leven er twee enorm lieve honden, een aantal katten, paarden, een os, een geit, enkele pony’s en een heel aantal ontzettend leuke ezels. Wat een leuke beesten zijn dat. Meet Pavarotti, je snapt dat hij zijn naam verdient, hij balkt er lustig op los.


De dieren hebben hun eigen ruimte die met liefde wordt onderhouden, je ziet dat ze van ze houden, waardoor het allemaal erg fijn overkomt.

Bovenop het heuveltje naast een van de andere mooie Airbnb accommodaties, 2 huizen, heb je een gemeenschappelijke ruimte waar je heerlijks ochtends je bakje koffie kan zetten om vervolgens te genieten van de rust en het adembenemende uitzicht.

35 jaar geleden hebben ze deze plek gekocht om de drukte van Porto te ontlopen en hun droom plek te realiseren, en dat is ze gelukt.

Het totale complex beschikt over een buitenzwembad, binnenzwembad, minigolf, voetbalveld, tennisveld, speelweide en meerdere tafeltennistafels.

Ook is er genoeg plek om een lekkere maaltijd in elkaar te flansen op vuur of kooktoestel en zijn de badkamers keurig onderhouden.

Deze plek biedt voor ieder wat wils ,de Airbnb ruimtes zijn mooi en passievol en echt Portugees ingericht.

De huizen zijn groot genoeg voor een gezin maar ook knus genoeg voor een stel.

De Cabana is perfect voor een single reiziger of een stelletje en ik blijf erbij misschien zelfs nog wel beter daarvoor

De Quinta biedt ook de mogelijkheid om met eigen tent te verblijven, wil je dat neem dan even persoonllijk contact op met Rolando en Dulce.

Ben je geïnteresseerd in deze prachtige plek op een klein uurtje rijden van het bruisende Porto, stuur gerust een mail naar Rolando met je vragen.


Niets is hen te gek en ze zullen er alles aandoen om je verblijf tot een toptijd te maken. Bij mij is ze dat zondermeer gelukt, ik ben fan!

Recente berichten